Nokia се възползва от рестрикциите срещу Huawei

Финландската компания вече има повече сделки за 5G мрежа от конкурента си

Nokia набира сериозна скорост в изграждането на 5G мрежи Снимка: David Kawai/Bloomberg Nokia набира сериозна скорост в изграждането на 5G мрежи Снимка: David Kawai/Bloomberg

Финландската телекомуникационна компания Nokia навакса бързо изоставането си от Huawei на световния пазар за изграждане на 5G мрежи, като дори успя да изпревари основния си конкурент през последните два месеца, предаде CNN.

12 нови сделки са били сключени от Nokia, откакто САЩ обвиниха Huawei в извършване на шпионаж в полза на китайското правителство, посредством своите интернет технологии.

Китайската компания към момента има сключени 42 договора с оператори от различни държави, по голямата част от които са в Европа (25).

Още по темата

„Тук и сега – в началото на една от най-радикалните технологични трансформации в света – дойде времето Nokia да блесне“, казва изпълнителният директор на компанията Раджев Сури.

Най-тежкият удар за Huawei идва от решението на японската компания SoftBank, тъй като 4G мрежата ѝ е дело именно на разработчика, но ръководството на банката публично обяви, че избира Nokia и шведската компания Ericsson за изграждането на следващото поколение мобилни връзки.

Забраната на американски доставчици да продават свои компоненти на китайския си партньор пречи на Huawei да сключва нови сделки, тъй като не е сигурно, дали ще разполага с нужния ресурс, за да ги изпълни.

Българските оператори все още не са обявили с кои доставчици на технологията преговарят за изграждането на своята нова телекомуникационна мрежа.

Последни новини
Още от Новини от света