Майк Помпейо изисква от ЕС да се откаже от митата върху американски стоки

Той призова и за избягване на нелоялни търговски практики със САЩ

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова страните от ЕС да премахнат тарифите за вноса от САЩ. "Ние искаме ЕС да спре наказателните тарифи за американски продукти, както и Европа да избягва нелоялни търговски практики със САЩ. Искаме да видим нашите селскостопански продукти в Европа," каза той пред за Rheinische Post. "За нас това е съществена предпоставка за справедливост и взаимно даване и вземане." Това предава германският седмичник Die Zeit.

Освен това Помпейо допълни: "Става дума осъществяването на реална конкуренция, и президентът Доналд Тръмп цели това. Ето защо ние се надяваме, че европейското ръководство вижда, че демокрацията работи в полза на икономиките, когато имат отворени пазари за свободна търговия" ."Надяваме се, че ЕС ще намали тарифните си бариери и други търговски ограничения по справедлив и взаимен начин."

Всъщност ЕС налага по-високи тарифи от САЩ като цяло: по данни на Световната търговска организация тарифите в ЕС са около 5%. Европейските продукти подлежат на средно 3,4% в САЩ. Тази корелация се запазва, ако тарифите за отделни стоки се претеглят с внасяните количества.

Неотдавна американският президент Доналд Тръмп отложи решението за допълнителни вносни мита върху автомобили от ЕС с шест месеца. През февруари Министерството на търговията на САЩ представи непубликуван дотогава доклад, който също класифицира вноса на американски автомобили в САЩ като възможна заплаха за националната сигурност. Американският президент също описва европейския внос на автомобили като потенциална заплаха за САЩ.

Китай: САЩ носят "единствена и пълна отговорност"

Тръмп е в търговски спор с Китай от месеци. Правителството в Пекин обвини САЩ за това. Вашингтон трябва да поеме "единствената и пълна отговорност" за провала на преговорите, се казва в публикувана в неделя Бяла книга. Пекин обвиниха Вашингтон, че многократно е променял исканията си и е повдигнал "необмислени" обвинения. "Китай не иска търговска война, но не се страхува да води такава, ако е необходимо". Тръмп наложи увеличения на тарифите на редица китайски стоки, на което китайското правителство отговори с повишаване на тарифите.

Правителството на САЩ е в спор и с Мексико. Тръмп заплаши да обяви обложи всички стоки от Мексико на 5% от 10 юни. Ако страната не ппредотврати незаконната имиграция в САЩ, тарифната ставка трябва постепенно да се увеличи до 25%, каза той. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор показа увереност за намирането на решение. "Има желание от страна на американски служители да започнат диалог и да постигнат споразумения и компромиси", каза Обрадор на конференция в Мексико Сити.

Последни новини
Още от Новини от света