Русия неволно спази уговорката си с ОПЕК за свиване на петролния износ

Причината е в органично замърсяване на тръбопровода „Дружба“

Част от тръбопровода „Дружба“ край Самара, Русия Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg Част от тръбопровода „Дружба“ край Самара, Русия Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия сви производството си на петрол през месец май до 11,114 млн. барела на ден, благодарение на проблемите по тръбопровода „Дружба“, като така страната неволно спази уговорката си с ОПЕК+ за намаляване на износа през 2019 г., предаде Bloomberg.

През октомври миналата година бе постигнато формално споразумение, подбудено от Саудитска Арабия, за да може цената на „черното злато“ да се повиши, но с оглед данните от Енергийното министерство на Русия страната продължи да спазва собствения си план за търговия с горива. Едва през изминалия месец производството бе намалено със 76 000 барела на ден, за да видим съответните резултати.

Още по темата

Причината за това е в транзита през Беларус, където са открити органични хлориди, а това доведе до отлив от поръчките на Полша. Очаква се в понеделник руски и полски представители да седнат на масата за преговори, за да се провери, дали проблемът е решен и дали нормалната търговия ще бъде възстановена.

Снимка на Десислав Янкулов.

Износът на руски петрол най-накрая съвпадна с уговорката в ОПЕК+ Графика: Bloomberg

„Ефектът от „Дружба“ ще изчезне през следващия месец“, смята анализаторът на VTB Екатерина Родина.

След няколко седмици се очаква да има кръгла маса на страните от ОПЕК+, за да се обсъди плана за втората половина от годината. На този етап не е ясно в каква посока биха тръгнали преговорите, макар изгледите от Русия да са за известно понижение в цената на течното гориво.

Последни новини
Още от Новини от света