Губи ли ЕС своята притегателна сила?

Европейските избори продължават да се водят на национално, а не на общоевропейско ниво

Изгуби ли ЕС своята харизма? Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Изгуби ли ЕС своята харизма? Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) има своето огромно значение за световната икономика, независимо от изоставане от САЩ и Китай, но тенденцията в последните няколко години показва, че обикновеният гражданин губи до голяма степен интереса си към общоевропейските дела. В Investor.bg се появи любопитен анализ на тази тема, описвайки част от проблемите пред европейската общност.

Изминалите европейски избори за пореден път се проведоха повече в контекста на местно съревнование, отколкото на интернационално ниво. Основните партии в Европейския парламент (ЕП) изгубиха част от влиянието си за сметка на някои националистични движения, но без в крайна сметка това да коства прекалено много в разпределението на депутатските места.

Още по темата

Междувременно Великобритания бе принудена да организира избори, тъй като Брекзит се проточи по-дълго от очакваното, а вотът на британците бе красноречив в полза на новата едноименна партия за напускане на ЕС.

Статистиките за безработицата в Европейския съюз показват относително високи нива в сравнение с други развити икономики извън Европа и това кара мнозина да мислят, че Съюзът се намира в период, в който трябва да работи за връщането на доверието към себе си. Евентуален просперитет на Великобритания би бил пагубен за ЕС, тъй като недвусмислено ще стане ясно, че обединението няма същата стойност, каквато имаше преди няколко десетилетия.

Целия анализ може да откриете на страницата на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света