54% от вноса на зеленчуци и плодове в САЩ идва от Мексико

Санкциите срещу Мексико също ще ударят по американския потребител

Голяма част от традиционните ястия биват застрашени от потенциалните санкции срещу Мексико Снимка: Pixabay Голяма част от традиционните ястия биват застрашени от потенциалните санкции срещу Мексико Снимка: Pixabay

Доналд Тръмп продължава да води война на няколко фронта, независимо че краят на мандата му наближава. Изглежда надеждите на президента на САЩ са, че ще реши всички външни проблеми на страната в последните месеци преди изборите. Тук възниква един от важните въпроси - как се компенсират 54% от вноса на зеленчуци и плодове на стойност над 6 млрд. долара годишно?

По-рано ви представихме проблема от гледната точка на авокадото, тъй като този здравословен заместител на маслото и маргарина е основният продукт, който влиза на пазара в Щатите от южната им съседка. Оказва се, че проблемът надхвърля рецептите на хранителните влогъри и удря по някои доста важни продукти за американския потребител.

Мексиканските домати представляват 2,06 млрд. долара от вноса на зеленчуци в САЩ, като стока за едва 320 млн. долара идва от трети страни по данни на Ценз бюрото в страната. Доматите са основен продукт, без който е почти невъзможно да се приготвят традиционни ястия, като пица, сандвич, салата, гаспачо, паста и дори популярният коктейл Блъди Мери.

Още по темата

Различните видове горски плодове също ще подложат на изпитание хранителната индустрия. Съединените щати внасят ягоди, малини и къпини почти изцяло от Мексико, а това застрашава сериозно сладкарството и производството на освежителни напитки.

Лимоните и лиметите също не са за подценяване. Един от най-богатите източници на витамин C представлява близо половин милиард долара от гледна точка на вноса. Абстрактното им приложение към алкохолните напитки е не по-маловажно. Тъй популярната бира Corona традиционно се консумира с резенче лимети в гърлото на бутилката, а консумацията на текила без сол и лимон е като комбинацията чай без захар. В допълнение на това алкохолът от Мексико съставлява 2/3 от целия внос на спиртни напитки в страната.

„При увеличение от 5% на митата върху хранителни стоки от Мексико към САЩ бизнесът има потенциал да намери решение - ще намалим разходите или ще повишим цените, но, ако тарифата достигне 25%, тогава какво?“, този въпрос задава вицепрезидентът на търговската верига Costco Wholesale Corp. Джеф Лионс в интервю за The Wall Street Journal.

Опасенията в бранша са, че крайната цена от поредния търговски конфликт на президентската администрация на Доналд Тръмп ще бъде платена от американските потребители. Междувременно самият президент продължава да настоява, че местните производители могат и трябва да се възползват от изградилата се ситуация.

Последни новини
Още от Новини от света