Краят на преместването на часовниците в ЕС може да се забави

Някои страни още нямат окончателна позиция за това кое време да прилагат

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Краят на полугодишното преместване на стрелките на часовниците в ЕС може да се забави. „Изглежда, че повечето държави-членки се нуждаят от повече време“, се казва в документ на румънското председателство. Следващия четвъртък министрите на транспорта на ЕС, които отговарят по темата, трябва да обсъдят въпроса, но не се очаква решение.

През лятото Европейската комисия предложи да премахне лятното и зимното време в ЕС през 2019 г. След това всяка страна трябва сама да реши дали иска да остане постоянно на лятото или зимно време. През март Европейският парламент гласува за отмяна на местенето от 2021 г. нататък. Парламентът обаче все още трябва да се споразумее за подробностите с държавите членки на ЕС, припомня DPA.

Досегашните обсъждания между страните от ЕС са показали, че страните искат да избегнат разнородни часови зони, според писмото от Букурещ. В момента Румъния председателства Съвета на ЕС. Въпреки призивите само няколко държави членки досега са заявили своята национална позиция. Държавите ще трябва да приключат консултациите в рамките на правителството, със заинтересованите страни, граждани и съседни страни, преди да вземат решение за окончателна позиция.

В Германия отговорният по темата министърът на икономиката Питър Алтмайер призовава в писмо до колегите си от съседните на Германия страни първо Европейската комисия да представи оценка на въздействието в случай на премахване на преместването на стрелките. Затова федералното правителство все още не е решило дали в бъдеще Германия трябва да остане за постоянно лятото или зимното часово време.

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия. Проучвания обаче показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват че смяната влияе неблатгоприятно върху здравето им.

Последни новини
Още от Новини от света