Австрия ще има за първи път жена за канцлер

Досега Бригите Бирлайн бе конституционен съдия

Снимка: https://www.vfgh.gv.at Снимка: https://www.vfgh.gv.at

След тежката правителствена криза и скандалното видео от Ибиса конституционният съдия Бригите Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия. Това съобщи федералният президент Александър Ван дер Белен в четвъртък. Бирлайн е председател на австрийския Конституционен съд от 2018 г. насам.

В понеделник цялото правителство на Себастиан Курц бе свалено от влас след вот на недоверие. На Ван дер Белен бе възложена задачата да сформира преходно правителство, което ще остане на власт до новите избори през септември и по време на последвалите коалиционни преговори.

Свалянето на правителството беше временната кулминация на правителствената криза, предизвикана от скандалните видеоклипове от Ибиса. Снимките от 2017 г., публикувани от SPIEGEL и Süddeutsche Zeitung на 17 май, показват бившият лидер на FPÖ и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щраше, който говори с предполагаема племенница на руски олигарх.

Наред с другото Щрахе обещава държавни договори срещу помощ в предизборната кампания в полза на FPÖ и спекулира за благоприятните последици от сделка на инвеститора за придобиване на влиятелния всекидневник Kronen-Zeitung.

Последни новини
Още от Новини от света