Apple в защита на своя App Store

Обвиненията към практиките на компанията бяха в посока антиконкурентно поведение

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американската технологична компания Apple публично се изказа в защита своя магазин за приложения App Store от нарастващите критики за начина, по който се отнася към конкурентите си. За целта Apple пусна публикация в блога си с ориентири и детайли за функциите на магазина, предава Investor.bg.

Компании като лидера в музикалния стрийминг Spotify Technology критикуваха практиките на производителя на iPhone, определяйки поведението му като антиконкурентно. Те изпратиха жалба до антитръстовите регулатори на Европейския съюз (ЕС).

В основата на жалбата на Spotify стои 30-процентната такса, която Apple прибира от базираните на съдържание доставчици за използването на системата на Apple за покупки вътре в приложенията (IAP).

В секция, наречена “Принципи и практики”, Apple защити своите действия, посочвайки, че разработчиците решават колко искат да таксуват.

“Ние получаваме само комисионна от разработчиците, когато един дигитален продукт или услуга е получена през приложението”, допълва компанията. “Освен това държим на качеството пред количеството и на доверените трансакции. Ето защо, макар други магазини да имат повече потребители и повече свалени приложения, App Store печели повече за разработчиците. Нашите потребители имат доверие в Apple, а това доверие е ключово за честната ни работа, за конкурентността при дистрибуцията на приложенията”.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света