Шотландия със законопроект за референдум за излизане от Великобритания

Това създава допълнително напрежение върху британското правителство в Лондон

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Правителството на Шотландия е създало нови правила за провеждане на референдум с идеята да се пребори за ново гласуване за отделяне от Великобритания през втората половина на 2020 г., ако британският парламент одобри това. Това предава Investor.bg.

Законопроектът, представен пред шотландския парламент в сряда, има за цел да постави ясни правила, които да оформят правните рамки за всеки подготвян референдум. 

Кабинетът на първия министър Никола Стърджън иска да насочи фокуса върху широкото недоволство в Шотландия спрямо излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Това създава допълнително напрежение върху британското правителство в Лондон, както и върху целия парламент, които продължават да бъдат разкъсвани от различия в своите политически възгледи и неспособност да решат казуса Brexit.

“Току-що представихме законопроект за определяне на правилата за референдум за независимост, за да позволим на народа на Шотландия да избере собственото си бъдеще вместо да му бъде наложен Brexit”, споделя Стърджън в пост в Twitter.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света