Икономическото доверие в еврозоната с изненадващо възстановяване през май

Причина за подобрението е представянето на индустрията и най-силното увеличение на прогнозите за производство от над 6 години насам

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Икономическото доверие в еврозоната регистрира неочаквано възстановяване през май, като така сложи край на едногодишна поредица от спадове, пише Investor.bg.

Причина за подобрението е представянето на индустрията и най-силното увеличение на прогнозите за производство от над шест години насам, става ясно от данни на Bloomberg. Стойностите идват на фона на негативното настроение за поръчките за износ и бизнес климата.

Друг доклад разпали още повече позитивизма в Европа. Той разкрива, че кредитирането за домакинствата и компаниите се е ускорило през април.

Данните се очаква да вдъхнат надежда на тези от анализаторите, които предвещават ускорение на темпа през втората половина на годината. Докладът на Европейската комисия за доверието в икономиката показва силни стойности на показателя в трите най-големи икономики в еврозоната – Германия, Франция и Италия. Заемите към домакинствата в еврозоната са нараснали с 3,4% на годишна база – най-бързият темп от януари 2009 г. насам.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света