С приятели като САЩ кой се нуждае от врагове?

Действията на Белия дом срещу Пекин засегнаха ключови партньори на Вашингтон като Токио и Сеул

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Мерките на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай направиха нещо повече от това да забавят втората по големина икономика в света – те засегнаха и дългогодишните партньори на САЩ в Азия, пише Даниел Мос за Bloomberg.

Търговската война носи потенциал да доведе до разрив в отношенията между Китай и неговите регионални партньори. Всеки би избрал съюз с ускоряваща се икономика вместо със забавяща се.

Япония и Южна Корея са част от страните, които попадат в кръстосания огън и които бяха засегнати от негативни икономически данни по-рано миналата седмица. Корейският износ спадна с над 10% през първите 20 дни на май, като доставките за Китай са намалели с около 16%.

Токио обяви, че износът от Япония спада с 2,4% през април, а стоките, предназначени за Китай, са намалели с 6,3%.

Данните следват месеци на разочароващи показатели, свързани с търговията, засегната от Китай. Икономиката на Южна Корея се сви през последното тримесечие, доближавайки се до рецесия, като централната ѝ банка предупреди в сряда, че валутата на страната – юанът, отслабва твърде бързо.

Наскоро Тръмп се похвали, че китайската икономика няма да изпревари американската и вероятно е прав. Повечето прогнози не очакват размерът на китайския брутен вътрешен продукт да надмине американския поне до 2030 г. Но не това е основното: за втората по големина в света икономика не е необходимо да изпреварва щатската, за да има глобално влияние, особено в Азия.

Чрез негативното влияние върху Китай Тръмп засяга най-близките съюзници на САЩ, не само с отказа на определена степен на подкрепа, а и показвайки им колко всъщност са зависими от Китай.

Така действията на президента напомниха на Япония и Южна Корея колко много се нуждаят от Китай сега, когато икономиката на страната не е по-голяма от американската, карайки ги да се замислят каква би била степента на зависимост, след като това се промени. С приятели като САЩ кой се нуждае от врагове?

Последни новини
Още от Новини от света