Техеран: Трябва да сме готови за проява на американска агресия

Външният министър на страната смята, че новите американски войски в региона са провокация

Самолетоносачът Ейбрахам Линкълн е акостирал в Персийския залив Снимки: Joshua Roberts/Bloomberg Самолетоносачът Ейбрахам Линкълн е акостирал в Персийския залив Снимки: Joshua Roberts/Bloomberg

Конфликтът между САЩ и Иран продължава да назрява с оглед последните събития в Близкия Изток. Нови 1500 американски военнослужещи са акостирали в региона с цел да продават оръжия на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), а това, според иранското правителство, е проява на агресия срещу страната, пише The Wall Street Journal.

Иранският външен министър Джавад Зариф разкритикува действията на Щатите, определяйки ги като „затвърждаване на агресивната им същност“.

„Увеличението присъствие на Америка в нашия регион е много опасно и застрашава международния мир и сигурност и трябва да получи съпротива“, казва министър Зариф.

Иранският външен министър Джавад Зариф: САЩ затвърждават агресивната си същност

На свой ред САЩ официално обвиниха Иран за нападенията срещу саудитски петролни танкери и рафинерии в Персийския залив. По същото време ракета падна в близост до американското посолство в Багдад, което засили още повече съмненията. Държавният секретар на Щатите Майк Помпео обяви, че „страната му няма да се колебае да използва сила на иракска територия, ако техни съоръжения и персонал са поставени под риск“.

Още по темата

Иранското правителство отрича да има нещо общо с атаките, но анализатори смятат, че те може и да са идея на негови съюзници, целящи разпалване на конфликта.

„Америка изпраща два военни кораба в региона. Ако те проявят и най-малката глупост, ние ще ги пратим на дъното на морето заедно с екипажа и самолетите им с две ракети или две нови тайни оръжия“, далеч по-категоричен е в изказването си за правното издание Mizan генерал Мортеза Корбани, съветник към иранското военно командване.

Старши-командирът на иранската армия Голамали Рашид предупреждава, че „стабилността и мира в Персийския залив не са възможни, ако няма стабилност и мир за Иран, а това включва и износа на петрол“.

В основата на конфликта стои именно петролното ембарго, наложено от САЩ срещу Иран от декември 2018 г. Официалната причината е, че двете страни не желаят да спазва всички правила на международното атомно споразумение.

Последни новини
Още от Новини от света