Косово: Не искаме да има граница към Албания

Президентът на страната изрази надежда, че двете страни може да се обединят

Президентът на Косово Хашим Качи работи усилено по обединения с Албания Снимка: Al Drago/Bloomberg Президентът на Косово Хашим Качи работи усилено по обединения с Албания Снимка: Al Drago/Bloomberg

Бившата югославска републики Косово може скоро да влезе в обединение с южната си съседка Албания, според косоварския президент Хашим Тачи, пише вестник Koha Ditore, цитиран от Bloomberg.

„В близко бъдеще ще живеем в обединените територии на Косово и Албания. Бъдете сигурни, че е много по-лесно да приемем падането на границата между двете страни, отколкото предизвикателството да напуснем Сърбия“.

Косово е независима страна от 2008 г. насам в следствие на гражданската война в региона. Населението на страната е съставено основно от етнически албанци.

Още по темата

Двете страни споделят общи политики през последното десетилетие и фактът, че народите им са толкова близки, са сериозни предпоставки за отварянето на преговори, които да доведат на евентуално обединение.

Албания е член на НАТО от 2009 г. насам. Това е скоро след намесата на алианса в конфликта, довел до отцеплението на Косово от Сърбия.

Последни новини
Още от Новини от света