Компютърните игри официално водят до психично разтройство

Световната здравна организация даде дефиниция на проблема

Компютърните игри водят до психическо разтройство Снимка: Pixabay Компютърните игри водят до психическо разтройство Снимка: Pixabay

Човешкият мозък има лошия навик да се пристрастява към всичко, което води до отделянето на допамин или с други думи - всяко нещо, което ни носи удоволствие, е в състояние да се превърне в реален психически проблем. Развлечението с компютърни игри вече официално притежава възможността да преминава границите на нормалното, пише технологичното издание WCCFTech.

Световната здравна организация (СЗО) официално включи в списъка си с психически разтройства пристрастяването към компютърни игри. Ето и дефиницията на проблема:

„Игралното разтройство се изразява в нарушения контрол на човек върху времето, което отделя за компютърни игри, изкривявайки способността му да извършва други ежедневни дейности независимо от негативните последствия. Нарушените аспекти от живота се изразяват в лични дела, семейни отношения, социален статус, образование, работа и други подобни. Проблемът може да бъде установен най-рано за период от 12 месеца“.

Част от игрите, които несъмнено имат история с подобно разтройство, са Pockemon Go, World of Warcraft, Minecraft, Fortnite и League of Legends. Изданието за смартфони дори е свързвано с редица смъртни случаи на хора, вглъбили се до такава степен в залавянето на електронни животни, че игнорират напълно реалността, преминавайки през опасни зони и пресичайки натоварени пътища.

Още по темата

Новото психично разтройство по всяка вероятност ще удари по бизнеса с игри, защото едва ли е далеч моментът, в който някой съкрушен родител ще обвини бранша за загубата на лабилен детски живот, позовавайки се на СЗО.

Игралната индустрия е генерирала 135 млрд. долара приходи за 2018 г. по данни на маркетинг анализатора Newzoo.

Последни новини
Още от Новини от света