Санкциите срещу Huawei ще костват между 150-425 млн. долара на Google

Различни анализатори имат различни очаквания за приходите от Android

Папка с Google апликации на смартфон Huawei P20 Pro Снимка: Justin Chin/Bloomberg Папка с Google апликации на смартфон Huawei P20 Pro Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Google може и да няма избор, освен да се съобрази с американското законодателство и да наложи санкции срещу китайския си партньор Huawei за употребата на операционната система Android, но не бива да подценяваме щетите, които дъщерната на Alphabet компания ще претърпи.

Анализатори от Nomura Instinet изчисляват, че приходите на Google ще бъдат ощетени с 375 до 425 млн. долара годишно от лицензите за Android и водещите апликации на системата, цитирано от Business Insider. В Wedbush Securities обаче не са чак толкова скептични, като те пресмятат, че пораженията ще се равняват на 150-200 млн. долара. И в двата случая сумата не е за подценяване, независимо, че говорим за една от най-мощните корпорации в световен мащаб.

Още по темата

500 млн. потребители в света използват смартфони на Huawei, 52% от които са в Китай по данни на Instinet. Но, що се отнася до услугите на Google Play, приложението не е достъпно на територията на страната, което означава, че ударът по производителя на мобилни устройства ще бъде на международно ниво. С други думи - клиентите в Европа и останалата част от Азия ще усетят най-осезаемо разликата от американските санкции, които би трябвало да имат за цел да афектират само китайската икономика. Това е поредната причина търговската война между САЩ и Китай да взема своите косвени жертви.

Приходите за Google от Play Store през смартфони на Huawei по региони. Графика: Nomura Instinet

Около 7 млрд. долара е приходът на Google през 2018 г. от продажба на апликации през Play Store. 388 млн. долара от тях идват от смартфони на Huawei, а 190 млн. долара от тези приходи са отчетени на територията на Европа. Сега логичен е въпросът - как ще реагират останалите големи партньори на двете най-мощни икономически сили и чия страна ще заемат?

Последни новини
Още от Новини от света