TNBT

От Ню Йорк до Лондон за 90 мин. - целта на американски стартъп

Това би било революция във въздушния транспорт

Концептуален дизайн на свръхзвуковия самолет Снимка: Hermeus Corporation Концептуален дизайн на свръхзвуковия самолет Снимка: Hermeus Corporation

Американската стартъп компания Hermeus Corporation планира да създаде самолет, който да пътува със скорост 5 пъти над тази на звука (Mach 5), с което да скъси времето за транспорт от Ню Йорк до Лондон от над 7 часа до едва 90 минути, предава CNN.

Базираната в Атланта компания събира средства от фондове и частни инвеститори, за да революционализира въздушния транспорт. Целта е самолетът да достигне скорост от 5300 км/ч и максимален пробег от 7400 км., за да може дистанцията между континентите да не оказва подобно голямо влияние на бизнеса.

„Най-голямото ни предизвикателство е финансирането и до известна степен околната среда, защото летенето с подобна скорост ще изисква изключително много гориво и ще бъде доста по-неефективно от бавния полет“, коментира съоснователят и изпълнителен директор на Hermeus А. Дж. Пиплика.

Още по темата

Други експерти се притесняват и от човешките възможности, защото налягането върху пасажерите при подобна скорост би било осезаемо по-високо от това на традиционните полети. Освен това реакциите на пилота също трябва да бъдат взети под внимание. Но в чисто технологичен план, никой няма съмнение, че подобна скорост за самолет е постижима.

Работата по този проект едва сега започва и според Пиплика ни делят около десетина години, за да видим подобна революция в авиацията.

Последни новини
Още от Новини от света