Новият „влак стрела“ в Япония подобри скоростния си рекорд

Моделът N700s развива до 360 км/ч на тестовете и се готви за нова рекордна експлоатация

„Влакът стрела“ N700s на тестовите релси Снимка: Bloomberg „Влакът стрела“ N700s на тестовите релси Снимка: Bloomberg

Японската железопътна компания (Central Japan Railway Co.) официално стартира скоростните тестове за най-новия модел на „влака стрела“ N700s. Превозното средство има за цел да подобри собствения си рекорд в реална работна среда, предава Bloomberg.

Влакът е достигнал скорост от 360 км/ч при максимални условия за безопасност и вече се намира на финалната права преди пускането му в експлоатация.

Петъчните тестове доказват на властите, че превозното средство може да повиши досегашната си максимална скорост в работна обстановка от 275 км/ч до 285 км/ч.

Още по темата

Целта е влакът да бъде представен преди Летните олимпийски игри в Токио догодина, за да бъде спазена традицията от 1964 г., когато първият модел на „влак стрела“ обслужва гостите на мегаполиса около първото издание на атлетическия турнир на острова.

N700s разполага с антиземетръсни системи и батерии, които да поддържат функциите му в случай на енергийна криза. Дизайнът предвижда и по-ефективен разход на електричество.

За изминалите 55 години „влакът стрела“ е превозил над 5,6 млрд. пътници, спестявайки безброй часове от чакане по гарите във все по-забързания и динамичен живот на хората.

Инвестицията на японската железница е за 240 млрд. йени (3,86 млрд. лв.). Новият влак ще служи не само за нуждите на Япония, а вече има сделка, за да бъде продаван в САЩ и Тайван за нуждите на местния междущатски и междуградски транспорт.

Последни новини
Още от Новини от света