На Юнкер му писна от постоянните отлагания на Brexit

Иска ми се да кажа „да" на провеждането на втори референдум, казва председателят на ЕК

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред телевизия CNN, че губи търпение заради постоянните отлагания на срока за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Investor.bg.

„Длъжен съм да кажа, че започва да ми омръзва, защото всички ние се движим от едно продължаване на срока към друго. ... Хората губят търпение“, каза той. „Иска ми се да кажа „да" на провеждането на втори референдум, макар и да не съм уверен, че резултатът ще бъде много по-различен", допълни още председателят на ЕК.

Юнкер отбеляза също, че на страните от Европейския съюз не им остава друго, освен да наблюдават хода на дебатите за Brexit във Великобритания.

Говорейки за наложилите заради тези отлагания избори за Европарламент на Острова, политикът изрази недоволство, защото „всички знаят, че те напускат Европарламента, но при това ще имат значително влияние върху някои моментни решения, които той ще взема".

Юнкер отново изрази съжаление, че Еврокомисията не е могла да окаже противодействие на разгърналата се в Обединеното кралство кампания за излизане от ЕС през 2016 г. „Разстроен съм, защото послушах британското правителство, (бившия премиер Дейвид) Камерън и не се намесихме. Защото единствената институция, единствените хора, които можеха да се опълчат срещу онези, които лъжат в британската кампания, бе Еврокомисията. Не бяхме прави, че не се намесихме в дискусията", подчерта Юнкер.

 

Последни новини
Още от Новини от света