Брюксел: САЩ не са готови за търговски преговори с ЕС

Разговорите с Пекин остават основен фокус на Вашингтон, посочи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

САЩ може би не са готови за началото на разговорите с Европейския съюз на фона на търговската война, която водят с Китай, и преговорите със страни като Япония, Мексико и Канада, пише Bloomberg.

„От страна на ЕС сме готови за преговори и имаме мандат“, посочи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред репортери в сряда. „Но не смятам, че САЩ са готови да започнат преговори за митата“, добави тя.

Малмстрьом отбеляза, че по-рано в сряда се е срещнала с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, като това всъщност е първият им разговор, след като държавите членки на ЕС дадоха зелена светлина за началото на търговските преговори между Брюксел и Вашингтон. Еврокомисарят обаче коментира, че разговорите с Пекин остават „основен фокус“ на Вашингтон.

През юли 2018 г. американският президент Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха политическо споразумение, което определи рамката за бъдеща сделка, която да намали търговските мита между Вашингтон и Брюксел и да премахне заплахата от налагането на американски мита върху европейските автомобили.

Още по темата

Още по темата

Миналата седмица Тръмп отложи въвеждането на налозите върху колите, като обаче посочи, че европейския автомобилен внос представлява опасност за националната сигурност на САЩ и може да се наложи да бъде драстично намален.

През репортери в Париж Малмстрьом изрази надежда, че ако преговорите започнат скоро, сделка може да бъде постигната още в рамките на мандата на настоящата ЕК, който изтича в края на октомври.

Последни новини
Още от Новини от света