Американците ще ходят боси, заради търговската война

70% от обувките в САЩ са китайско производство

Боси крака Снимка: Pixabay Боси крака Снимка: Pixabay

Не се опитвайте да разгадаете метафората, защото говорим в буквален смисъл. Оказва се, че 70,7% от обувките в Щатите са китайско производство по данни на FDRA, цитирани от BBC, което съвсем реално застрашава пазара от дефицит на стоки в сектора.

Новите мита върху китайски стоки от страна на Доналд Тръмп ще афектира пряко вноса на обувки в САЩ. Преди санкциите те се облагаха средно с 11,3%, но след влезлите в сила регулации някои продукти ще поскъпнат с внушителните 67,5%. Това предупреждават някои от големите производители в бранша, като Clarks, Dr Martens и Converse.

173 компании, произвеждащи обувки (в това число Nike и Adidas), са подписали молба към президента Тръмп да реши максимално бързо конфликта с Китай, защото някои от тях са застрашени от фалит.

Още по темата

Опасенията на търговците са, че ще трябва да увеличат драстично цените на своите продукти, което би имало пряк ефект върху работническата класа в Щатите. Припомняме, че именно в тази прослойка от обществото Доналд Тръмп се радва на най-стабилен електорат от началото на своя мандат (25,8% по данни на Sociological Science).

Президентът на САЩ направи едно изявление в социалните мрежи, адресирано към производителите на обувки и другите, засегнати от новите мита, приканвайки ги да върнат бизнеса си в страната. От бранша на свой ред му отговориха, че производственият процес не се решава в рамките на седмици или месеци, а е плод на дългогодишно планиране. Това е и причината толкова голяма част от заводите да са построени в Китай. Едва 1,04% от обувките в Съединените щати са местно производство, отново по данни на FDRA.

Shoes price change

Очаквано увеличение на цените на обувките, според FDRA Графика: BBC

Пекин продължава да проявява дипломация в очакване на среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин, за да се сложи край на търговската война, казва китайският посланик във Вашингтон Чуи Тиенкай пред Fox News. Именно това са и надеждите на обувната индустрия.

Последни новини
Още от Новини от света