Американските домакинства ще платят цената на търговската война

Увеличените мита върху китайския внос в САЩ все още не дават обещаните от Белия дом резултати

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ron Sachs/Pool via Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ron Sachs/Pool via Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ескалира търговската война с Китай, а американските семейства ще платят цената за действията на Белия дом, пише Мери Ловли, професор по икономика в университета в Сиракуза, за CNN.

Преди година Тръмп даде началото на търговската война с Китай с обещанията, че тя ще бъде „лесна за печелене“, като определи действията на Вашингтон за необходими, за да се отвори китайския пазар и да се гарантира спазването на законите от азиатската страна, касаещи интелектуалната собственост.

По-рано този месец Тръмп увеличи митата върху китайски внос, принуждавайки американските потребители да плащат по 25% повече за продуктите от Китай. Пекин се оказа готов да отговори на Вашингтон с мита за 60 млрд. долара. Възможно ли е обаче увеличението на налозите върху една пета от американския внос и затрудненията за износа от САЩ да се окажат добри за американците? Здравият разум и нарастващите изследвания по темата свидетелстват, че не е - митата натоварват американските домакинства и производители, като в същото време не предлагат облекчения на проблемите, които всъщност се очакваше да решат.

Не е учудващо, че налозите имат пряко отражение върху цената на живота за американските семейства. Веригата за търговия на дребно Walmart посочи миналата седмица, че увеличението на митата ще доведе до поскъпване на широк набор от продукти. Подобни опасения изразиха множество търговски вериги, имайки предвид, че 41-процентен дял от вносните облекла в САЩ са внесени от Китай през 2017 г., както и 72% от всички внесени обувки. Имайки предвид крайните срокове на последната ескалация на търговското напрежение, американските семейства ще се сблъскат с по-високите цени точно преди момента, в който трябва да подготвят децата си за завръщането към учебните занятия в края на лятото.

Митата на Тръмп ще обременят и американските производители, като увеличат цената на суровините и доставките от Китай. По-високите разходи биха оскъпили американската продукция, намалявайки конкурентоспособността на компаниите и съответно глобалните и местните им продажби.

Президентът Доналд Тръмп посочи решение и на този проблем, като отбеляза, че компаниите, които произвеждат в САЩ, могат да избегнат увеличението на митата, използвайки изцяло американски продукти. Американските фермери обаче ще се окажат най-засегнати от тарифите, тъй като те ще останат изключени от един от най-бързо развиващите се пазари в света.

Трябва да се има предвид и че за някои индустрии местните доставки просто не съществуват. Разликите в заплащането между САЩ и страните с по-евтина работна ръка е повече от достатъчно, за да направи американското производство на трудоемки компоненти невъзможно.

Още повече, че търговската война води до забавяне на китайската икономика, което се отразява на стотиците американски компании, които разчитат на втората по големина икономика в света за продажбите и приходите си, включително автомобилният производител General Motors и производителят на чипове Caterpillar.

Голяма част от американските работни места зависят от продажбите на американската продукция извън Щатите. Търговската война рискува да принуди китайските потребители да престанат да купуват американски продукти, отнемайки работни места в САЩ, ангажирани с производството на подобни стоки.

Разменените мита между САЩ и Китай стават все по-високи и обхващат все по-широк набор от стоки, без обаче да водят до облекчението за американските производители, което Белият дом обещаваше преди месеци. Така все по-вероятно изглежда не само, че американските потребители няма да спечелят нищо от напрежението между Вашингтон и Пекин, а и именно те ще платят цената за него.

Последни новини
Още от Новини от света