Унгарската опозиция настоява за разследване срещу Орбан

В причина за исканията на политиците се превърна индиректното участие на премиера в политическия скандал, който избуха през уикенда в Австрия

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Опозицията в Унгария настоява за началото на разследване срещу премиера Виктор Орбан след избухналия политически скандал в Австрия през уикенда, когато в медиите изтече видео, в което вицеканцлерът на страната обещава правителствени договори в замяна на финансиране на предизборна кампания, пише Bloomberg. Във въпросното видео националистическият австрийски лидер посочва, че бизнесмен е помогнал на унгарския министър-председател да поеме контрол над медийната индустрия в страната.

Представителите на „Движение за по-добра Унгария“ призоваха за свикването на специална парламентарна комисия, която да разследва Орбан, с аргумента, че премиерът е индиректно засегнат във видеото от 2017 г., потопило Австрия в политическа криза.

Още по темата

Още по темата

В кадрите, които доведоха до оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе от поста му на вицеканцлер и ръководител на националистическата „Партия на свободата“, Щрахе предлага правителствени договори в замяна на финансиране на предизборна кампания и обсъжда изграждането на медийна среда като тази на Орбан.

Планът предвижда превръщането на най-големите австрийски таблоид и обществена телевизия в платформи, подкрепящи повече „Партията на свободата“. Според изказване на Щрахе това всъщност не е престъпление.

„Искаме да изградим медийна среда като Орбан“, посочва Щрахе във видеото, в което разговаря с жена, която твърди, че е роднина на руски олигарх. Той определя австрийския инвеститор Хенрих Печина като „голям играч“, посочвайки, че именно той „е купил всички унгарски медии за Орбан през последните 15 години и ги е направил подходящи за него“.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света