ЕК налага милиарди евро наказание на големи банки

Заради неразрешени картелни споразумения пет големи банки трябва да платят 1,07 млрд. евро

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Отделни търговци са разменили чувствителна информация: Поради незаконното формиране на картели пет големи банки следва да изплатят глоба в размер на 1,07 млрд. евро. Това бе решено от Европейската комисия (ЕК). Тя отговаря за надзора на конкуренцията в Европейския съюз. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Засегнати са банките Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan и японската MUFG. Комисията счита за доказано, че отделни търговци са разменяли информация и намерения за търговска дейност чрез чат в интернет, където са координирали стратегии за размяна на транзакции в единадесет валути. Швейцарската банка UBS съобщава за незаконните споразумения, затова те не получават наказание.

Значението на това престъпление беше обяснено от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер: „При обмен на пари в чуждестранна валута бизнесът и частните лица са зависими от банки, а спот пазарът на чуждестранна валута, който е един от най-големите световни пазари, отчита обем от няколко милиарда евро на ден. "

На европейските избори на 26 май еврокомисарят Вестагер е водещият кандидат на Алианса на либералите и демократите за Европа (Alde).

Последни новини
Още от Новини от света