Германската икономика отчете частично възстановяване

Въпреки това федералният министър на икономиката не вижда "никаква причина за облекчение"

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика нарасна с 0,4% през първото тримесечие спрямо предходното тримесечие. Това съобщи Федералната статистическа служба. През четвъртото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в застой, като дори леко спада през третото тримесечие. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Според статистическата служба причините за лекото повишение включват инвестиции в строителството и увеличение на частното потребление. Разходите на държавата обаче са намалели. Освен това развитието на външната търговия смесено: износът и вносът се са се увеличили еднакво, обяви Федералната служба.

"Ръстът през първото тримесечие на тази година е първият лъч надежда ​​след две тримесечия без растеж, главно благодарение на добрата национална икономика", заяви федералният министър на икономиката Петър Алтмайер. Но това не би било повод за успокоение. Международните търговски конфликти не са се разрешили окончателно. "Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да намерим бързо достъпни решения, които подпомагат свободна търговия," каза политикът от ХДС.

Федералното правителство и мнозина икономисти наскоро понижиха прогнозите си за текущата година. Федералното министерство на икономиката очаква тази година увеличение на брутния вътрешен продукт само с 0,5% вместо с досегашния 1,0%. Основната причина е слабата световна икономика.

Последни новини
Още от Новини от света