TNBT

УЕФА може да изхвърли Манчестър Сити от Европа, заради Финансовия феърплей

Собствениците на „гражданите“ са заподозрени във финансова измама

Манчестър Сити може да изгори за Шампионската лига Снимка: PremierLeague.com Манчестър Сити може да изгори за Шампионската лига Снимка: PremierLeague.com

Новокоронованият шампион на английската Висша лига по футбол Манчестър Сити е изправен пред сериозната заплаха да бъде изхвърлен от европейските клубни турнири, заради правилата за Финансов феърплей на УЕФА, пише германското спортно издание Der Spiegel.

Подозренията за финансова измама се пораждат от факта, че „гражданите“ са сключили спонсорски договор на стойност 70 млн. паунда с компания, за която се смята, че е близка до Abu Dhabi United Group или иначе казано - собствениците на клуба. За момента въпросната компания остава неназована.

Правилата на Европейската футболна централа са ясни в това отношение. Инвестициите на собствениците трябва да са поравно разпределени между трансфери и заплати от една страна и от друга с инфраструктурата и развитие на юношеска школа.

Още по темата

Финансовите отчети на Манчестър Сити, представени пред УЕФА, може да се окажат не съвсем точни и ако се докаже, че е направен опит да се прикрие въпросното спонсорство, тогава санкцията може и да е доста крайна.

В най-лошия случай шампионите на Англия ще бъдат извадени за един сезон от Шампионската лига, а в най-добрия - ще им бъде забранено да правят входящи трансфери за определен период от време. Естествено, стига вината им се докаже.

Междувременно това би било добра новина за лондонския Арсенал, защото английското първенство няма как да загуби квотата си за турнира, заради конкретен отбор. „Артилеристите“ завършиха на пето място във Висшата лига и макар да им предстои финал за Лига Европа срещу Челси, едва ли биха се разсърдили, ако получат още един спасителен пояс за най-престижния клубен турнир.

За още спорни новини посетете страница на Gol.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света