Компасът на уязвимите от Brexit британски компании сочи... Германия

През изминалата година доста от тях се установиха там, водени от страха заради възможния изход на Великобритания от ЕС

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Компании от Великобритания преместват своята дейност и производство в... Германия, след като неяснотата около Brexit събуди оправдани тревоги за техния бизнес. Това сочи доклад на Федералната агенция за икономическо развитие (GTAI). Според проучването 168 компании от Обединеното кралство са успели да изградили или разширили капацитета си в най-голямата европейска икономика - 34% повече след референдума за излизането на страната от ЕС през лятото на 2016 г. Това пише германският седмичник Die Zeit.

По думите на управляващия директор на GTAI Робърт Херман 45% от тези компании заявяват, че инвестират  все повече или само в Германия преди всичко заради Brexit. "Мнозина ценят добрите условия на адаптация. Мащабът на пазара и ситуацията в ЕС са другите убедителни мотиви."

Както показват данните на GTAI, това важи и за други чуждестранни инвеститори. Заедно с британските компании през миналата година в Германия са се установили общо 2062 компании. Повечето инвестиционни проекти са произлезли от САЩ (345), следвани от швейцарските компании (229 проекта) и китайските компании (188), като последните отчитат спад с 33% между 2016 и 2018 година.

Генерално експертът Робърт Херман окачестви Германия като "популярно място за инвестиции на чуждестранни компании". Бизнес-  и финансовите услуги попаднаха сред най-популярните сектори, следвани от сектора на информационните и софтуерни технологии, потребителските стоки, машиностроенето и аксесоарите. 1/3-та от чуждестранните инвестиции първоначално са съсредоточени върху маркетинговите и продажбени дейности, като 17% от фирмите използват Германия като място за производство и проучване.

Последни новини
Още от Новини от света