2,3 млн. долара - прагът на богатството

Това е сумата, която би ви определила за богат в САЩ

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Богатството е субективно понятие. За един то се изразява в емоции, за друг в информация, за трети във влияние. Но, ако трябва да намерим един обективен елемент, който да ни даде най-точна дефиниция на думата, тогава е нужно да се обърнем към парите. Точно това са направили в социологическото си проучване Modern Wealth на Чарлс Шваб.

Оказва се, че богатите хора в САЩ са онези, които притежават поне 2,3 млн. долара в сметките си. Според проучването това е сумата, която би ви донесла необходимия комфорт и удоволствие в живота без да се притеснявате от сметките за ток, скъсаните обувки на детето, лятната ваканция в Аруба или таксата за стълбището и чистачката на входа. Всички тези, а и други елементарни човешки нужди ще бъдат покрити, заедно с вноските за семейния автомобил, покупката на новия дом и изисканите вечери в луксозни ресторанти.

Още по темата

Изчисленията на Modern Wealth показват, че въпросната сума се е свила с около 100 000 долара в сравнение с миналата година. В същото време възрастта на всеки един отделен човек играе определяща роля за нуждите му. За хората между 55 и 73 години прагът на богатството се вдига до 2,6 млн. долара, колкото и изненадващо да звучи това. Явно желанията на младото поколение за лъскав начин на живот не е съизмеримо с авантюристично настроените хора на средна възраст.

Финансовият комфорт от друга страна има доста по-приемливи измерения, макар и не за представите на българина. Средностатистическият американец има нужда от 1,1 млн. долара, за да покрива всичките си нужди и да води един относително спокоен начин на живот.

Тук е моментът да отбележим, че цели 59% от населението в Щатите живее месец за месец, каквато е добре познатата ситуация и на родна земя.

Несъмнено би било любопитно подобно проучване да намери своя български еквивалент, но междувременно сме убедени, че и американската действителност би ви била достатъчно любопитна.

Последни новини
Още от Новини от света