Жълтите жилетки във Франция започнаха 6-ти пореден месец на протести

Броят на демонстрантите намалява с всяка следваща събота

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Демонстрациите на движението на “жълтите жилетки” събраха ниска подкрепа и се изместиха от Париж към по-малките френски градове в събота, сигнализирайки за отслабеното му влияние в началото на 6-тия месец на протести, пише Bloomberg.

Около 18,6 хил. са били демонстрантите в 26-тата протестна събота във Франция, включително 1,2 хил. в столицата, посочи AFP, позовавайки се на данни на вътрешното министерство на страната.

Предната събота демонстрантите бяха малко повече от 19 хил. - най-ниският им брой от началото на протестите през ноември 2019 г.

Още по темата

Още по темата

Bloomberg припомня, че “жълтите жилетки” са децентрализирано движение, което излезе по френските улици в знак на несъгласие с въвеждането на нова такса за горивата, а по-късно разшири исканията си, като добави такива за увеличение на минималната работна заплата и пенсиите.

Френският президент Еманюел Макрон обеща намаление да данъците за средната класа миналия месец по време на поредния си опит да успокои протестиращите. Това обаче изглежда не е било достатъчно, за да удовлетвори французите, тъй като според публикувана в четвъртък анкета 47% от тях подкрепят движението, с 3% повече спрямо предно изследване, проведено 10 дни по-рано. 

Последни новини
Още от Новини от света