Тръмп призова Китай за постигането на търговска сделка възможно най-скоро

Пекин може би е решил да изчака следващите президентски избори в САЩ, смята американският президент

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Би било умно от страна на Китай “да действа сега” за финализирането на търговско споразумение със САЩ, отбеляза американския президент Доналд Тръмп, като предупреди, че “доста по-лоши” мерки могат да последват за азиатската страна, след като предрече преизбирането си през 2020 г., пише Bloomberg.

“Мисля, че китайците се чувстват толкова победени след последните преговори, че може би смятат да изчакат до следващите избори през 2020 г., за да видят дали ще имат късмета да победи демократ...”, посочи в събота американският лидер в Twitter. “Единственият проблем е, че те знаят, че аз ще спечеля”, добави той.

Американският президент коментира в социалната мрежа отношенията между Вашингтон и Пекин само ден, след като преговорите между двете най-големи икономики в света приключиха без споразумение и САЩ увеличиха митата върху китайския внос за стотици милиарди долари.

Още по темата

В интервю за китайска медия след края на преговорите в петък китайският вицепремиер Лиу Хъ посочи, че за постигане на споразумение САЩ ще трябва да премахнат всички допълнителни мита, да поставят цели за китайските поръчки на стоки, отговарящи на реалното търсене, и да се подсигурят, че текстът на споразумението е “балансиран” и “достоен” и за двете нации.

Условията на вицепремиера подчертават работата, която трябва да бъде свършена, преди двете най-големи икономики в света да достигнат до споразумение. Преговарящите от администрацията на американския президент отбелязаха, че азиатската страна има месец за постигането на сделка, като в противен случай ще последват мита върху целия китайски внос в САЩ.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света