Петролът - ключът за приключването на търговската война?

Именно енергията е областта, в която Вашингтон и Пекин имат интерес да постигнат споразумение, смята експерт

Робърт Лайтайзър, търговски представител на САЩ и Стивън Манучин, финансов министър на САЩ. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Робърт Лайтайзър, търговски представител на САЩ и Стивън Манучин, финансов министър на САЩ. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

В сряда американският президент Доналд Тръмп изтри всяка надежда за постигане на търговска сделка между Вашингтон и Пекин, като заяви, че Китай е нарушил споразумението и че в резултат на това САЩ ще наложат още по-високи мита върху вноса на китайски стоки, пише Investor.bg.

Още по темата

Когато двете най-големи икономики в света се карат, не е нужно да се споменава, че това може да доведе до сериозни турбуленции на глобалния пазар.

Международният петролен пазар не прави изключение.

Според Дейвид Шепърд от Financial Times заплахата от търговска война с Китай е "по-непосредствен риск" от всички геополитически и американски санкции в Близкия изток, които поставят натиск върху световните петролни доставки.

Мнението на Шепърд е, че търговският спор на САЩ с Китай всъщност може да бъде определен като начин за постигане точно на това, което иска Тръмп: по-ниски цени на петрола.

"Ако Доналд Тръмп иска по-ниски цени на петрола, то тогава ескалирането на търговска война с Китай е един нетрадиционен метод за постигане на тази краткосрочна цел", пише Шепърд.

Докато преди САЩ бяха най-големият вносител на суров петрол в глобален мащаб, това определение сега се дава на Китай, а като цяло двете най-големи икономики в света представляват почти една трета от общото световно потребление на петрол.

Всичко това означава, че не бива да се подценяват дългосрочните икономически последици от търговски спор между тези два гиганта. И въпреки че петролът не е главната спорна точка между САЩ и Китай, неговата роля не трябва да бъде отхвърляна, както и несигурната му позиция благодарение на огромния дял на петролния пазар, доминиращ в САЩ и Китай.

Всичко това означава, че енергията също може да играе ключова роля в окончателното разрешаване на сегашната ескалираща търговска война, пише Investor.bg.

САЩ се превърнаха в един от най-важните производители на енергия - и в момента най-бързо развиващия се производител на „глобални енергийни доставки“ - благодарение на бумът на шистовия петрол в Пермския басейн. По същото време Китай се превърна в най-бързо развиващия се енергиен потребител, особено когато става дума за петрол и втечнен природен газ.

Според Шепърд именно енергията е областта, в която Вашингтон и Пекин имат интерес да постигнат консенсус.

Последни новини
Още от Новини от света