Иран отклони предложението на Тръмп за разговори

Американският президент не уважава нито управниците преди него, нито международните договорки, посочи представител на Техеран

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иран отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп за разговори, определяйки го като “неуместно”, съобщава Bloomberg, като се позовава на Иранската студентска информационна агенция.

"Тръмп не само показа, че няма уважение към подписа на предишното американско управление, но и демонстрира желание да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и други международни споразумения", посочи ръководителят на Стратегическия съвет за външни отношения на Иран Сеед Камал Харази.

Часове по-рано американският държавен секретар Майк Помпео посочи пред CNBC TV, че Белият дом е подготвен за разговори с Иран, чрез които да се направи опит да се отстранят различията.

Напрежението между САЩ и Иран - вече нараснало след оттеглянето на Вашингтон Иранското ядрено споразумение и възстановяването на санкциите срещу страната - се увеличи допълнително, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп не поднови изключенията за 8-те страни, освободени от санкциите при вноса на ирански петрол.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Иран реагира на хода на САЩ, като заплаши миналата седмица да спре да спазва ограниченията на ядреното споразумение и да поднови производството на високообогатен уран, ако страните от споразумението не защитят петролния и банковия му сектор от американските санкции до 2 месеца. 

Последни новини
Още от Новини от света