Жаир Болсонаро улесни закупуването на оръжия в Бразилия

Бразилският президент подписа указ за либерализиране на законите за оръжията. Той възнамерява да подходи с повече оръжия срещу престъпността и високия процент убийства

Снимка: Andre Coelho/Bloomberg Снимка: Andre Coelho/Bloomberg

Бразилският президент Жаир Болсонаро допълнително либерализира законодателството за оръжията в своята страна. Собствениците на оръжие ще могат да придобиват до 5000 патрона за оръжие всяка година. Досега количеството бе ограничено до 50. Така се улесняват вносът и разпространението на оръжия в Бразилия. Това става ясно от публикация на германския седмичник Die Zeit.

"Указът не е проект за обществена безопасност, а много повече от това. Той дава на хората индивидуално право да носят оръжие, ако отговарят на определени изисквания," каза Болсонаро. Депутатите приветстваха с аплодисменти подписването на указа и имитираха оръжия с ръце.

С постановлението Болсонаро изпълнява обещание за кампания, че иска да продължи с оръжия срещу ескалиращото престъпност и високия процент убийства в Бразилия. Скоро след встъпването си в длъжност през януари той разреши на бразилците да могат да купуват до четири огнестрелни оръжия и да ги държат в дома си или на работа. За да притежават оръжие, гражданите трябва да отговарят на няколко условия. Това включва психологически тест и курс по безопасност.

В Бразилия повече от 51 000 души бяха убити през миналата година. Критиците приемат, че повече оръжия могат да доведат до изостряне на насилието.

Последни новини
Още от Новини от света