Тръмп в туит: Вицепремиерът на Китай идва, за да сключим сделка

Вижда ли се краят на търговска война със САЩ?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Американският държавен глава Доналд Тръмп обяви в социалната мрежа Twitter, че вицепремиерът на Китай Лиу Хе ще пристигне на официална визита в САЩ, за да сключи тъй дългоочакваното търговско споразумение.

В началото на седмицата Тръмп заплаши, че ще наложи нови мита върху китайски стоки, ако условията му не бъдат приети до петък, а ето, че три дни по-късно китайското правителство реагира, подавайки ръката на мира.

Президентът на Щатите по-рано написа, че очакванията на китайската страна са били, че Джо Бидън ще успее да го измести от поста на предстоящите избори през 2020 г., като протакването на преговорите би коствало стотици милиарди долари на американската икономика. Именно това е продиктувало ултиматума за увеличение на митата на определени китайски стоки от 10% на 25%.

Срещата все още не е официално насрочена, но се очаква да се случи по-късно в четвъртък или по някое време в петък. Очаква се много сериозна положителна реакция от световните борси и пазари, защото все пак става дума за двете най-мощни икономики в света.

Последни новини
Още от Новини от света