Тръмп: Китай иска да преговаря със „слабите“ демократи

Нападките на американския лидер са към бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Китай предпочита да преговаря за търговско споразумение със „слабите“ демократи, но това няма да се случи, посочи американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Bloomberg.

В изказването си американският лидер визира бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който е спряган за основен опонент на Тръмп на президентските избори през 2020 г. 

"Причината за оттеглянето на Китай и опита за предоговаряне на търговската сделка е искрената надежда, че те ще успеят да се "договорят" с Джо Байдън, или с един от многото слаби демократи, и по този начин ще продължат да ограбват САЩ (500 млрд. долара годишно) през следващите години… ”, коментира Тръмп в сряда.

В последващ пост президентът добави: "Познайте какво, това няма да се случи". В него Тръмп коментира предстоящата визита на китайския вицепремиер Лиу Хъ във Вашингтон, който е водещ преговарящ на азиатската страна. Той отбеляза, че представителите на Пекин ще пристигнат в САЩ с нагласата за сключване на споразумение, като дали това ще се стане остава неясно, а самият той „е много щастлив“ от над митата за над 100 млрд. долара, които се вливат държавната хазна.

Главният преговарящ от страна на Пекин ще посети САЩ в четвъртък и петък за разговори с представители на Вашингтон, след като Тръмп заплаши, че ще въведе нови мита за милиарди долари върху китайския внос.

Още по темата

Официални представители на САЩ заявиха, че китайските преговарящи са се отметнали от ангажименти в проектоспоразумението, които САЩ са считали за уредени. Развитието в разговорите за момента все повече увеличава възможността преговорите за приключване на търговската война между двете най-големи икономики в света, продължила над година, напълно да се провалят.

Последни новини
Още от Новини от света