Италия обвини ЕС в предразсъдъци

В повод за напрежението между Рим и Брюксел се превърна икономическата прогноза на ЕК за 2019 г.

Снимка: Marc Hill/Bloomberg Снимка: Marc Hill/Bloomberg

Италия обвини Европейския съюз (ЕС) в предразсъдъци в сряда, след като прогноза на Европейската комисия (ЕК) изрази очаквания третата по големина икономика в еврозоната да стагнира през 2019 г. и да увеличи допълнително големия си държавен дълг, пише Euractiv.

ЕК намали очакванията си за ръста на италианската икономика, като отбеляза, че държавните финанси на страната може да се влошат допълнително, което би разпалило отново спора между Рим и Брюксел относно италианския бюджет за 2019 г., за който беше постигнат крехък компромис през декември.

Италианският премиер Джузепе Конте определи прогнозите на Комисията като едностранчиви и „предубедени“, защото приемат, че Италия няма да отбележи икономически ръст през 2019 г., въпреки че успя да се измъкне от техническата рецесия с по-силно от очакваното първо тримесечие. Пред репортери в Милано Конте прогнозира "солиден ръст" през втората половина на годината.

Брюксел намали очакванията си за ръст на италианската икономика от 0,2 на 0,1%. Прогнозите за икономиката на Италия всъщност са най-ниските сред тези за икономиките на страните от блока, като се очаква за нея да натежат дълга на страната и бюджетният дефицит, като и двете за момента се движат над договорените с Брюксел нива.

Още по темата

Още по темата

Рим прогнозира икономически ръст от 0,2% през тази година и 0,8% през 2020 г. - 0,1 процентни пункта над очакванията на ЕК за всяка година, но след първото тримесечие финансовият министър на Италия Джовани Триа изрази очаквания тези прогнози да бъдат надминати.

По-рано Триа посочи пред репортери, че очакванията на Комисията са „повече политически, отколкото икономически“, защото те са свързани с решението на правителството за намаляване на бюджетния дефицит през 2020 г.

Трябва да се отбележи, че едва ли ще последват срещу Рим от страна на Брюксел заради предстоящите европейски избори, но пък намалените прогнози за икономиката на страната имат потенциала да увеличат натиска върху коалиционното правителство в Рим, което вече е сериозно засегнато от вътрешни противоречия. 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света