Иран постепенно излиза от ядреното споразумение

Страната преустановява ограничението на запасите си от тежка вода и обогатен уран, а Рохани даде на страните от сделката 60 дни, за да изпълнят обещанията си

Иранският президент Хасан Рухани. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg Иранският президент Хасан Рухани. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Точно навръх годишнината от излизането на САЩ от международната ядрена сделка с Иран Техеран заяви, че „постепенно ще намали“ задълженията си по споразумението от Виена. Това обяви иранският президент Хасан Рохани в сряда в писмо. Според иранската държавна телевизия писмата са изпратени до посланиците на страните по сделката. Това пише Investor.bg.

„Ако петте държави се присъединят към преговорите и помогнат на Иран да запази сделката и да изпълнят своите ангажименти - да предпазят петролния и банковия сектор на Иран от американските санкции, то Иран ще се върне към задълженията си по ядрената сделка", заяви Рохани в реч пред нацията в сряда. „Тази операция е предназначена да спаси (а не да унищожи) сделката", пояснява той.

Иначе Иран щял да откаже да изпълнява други свои ангажименти.

Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма остава валиден, а „Иран не се оттегля от споразумението" и е готов да продължи дискусиите по него. Това заяви още в излъчена по телевизията реч президентът на страната.  

Посланиците на Иран ще предадат съответните писма до ръководителите им.

„Чакахме една година след решението на САЩ да излязат от сделката, както ни препоръчаха другите участници, и изпълнявахме всички свои ангажименти. Споразумението остава без промени. Готови сме и занапред да обсъждаме споразумението, неговото изпълнение“, каза още президентът на Иран. Той обаче предупреди, че Техеран ще реагира твърдо, ако въпросът с ядрената му програма отново бъде внесен за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН.

Още по темата

Рохани заяви още, че Иран ще запази запазите от обогатен уран и тежка вода, вместо да ги продава, както бе договорено в ядрената сделка. По-високото обогатяване на уран ще бъде възобновено, ако в рамките на 60 дни не бъдат договорени нови условия за ядреното споразумение, каза още той.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света