Хамас обяви примирие с Израел

През уикенда мнозина загинаха в конфликта между Израел и радикалните палестинци. Сега и двете страни трябваше да договорят примирие.

Снимка:George Azar/Bloomberg News. Снимка:George Azar/Bloomberg News.

По думите на преговарящи след скорошната ескалация между Израел и палестинците от Газа Хамас и свързаната с нея група ислямски джихад са се договорили с Израел за потушаване на напрежението. Примирието бе постигнато чрез посредничеството от Египет и се приложи от понеделник в 4,30 ч., обявиха представители на палестинските групи и Египет. Според информация от медиите към Египет се присъединиха Катар, пратеникът на ООН Николай Младенов и представители на ЕС. Телевизия на Хамас потвърди уговорката. От израелска страна официално потвърждение не последва. Това пише германската медия Die Zeit.

Израелската армия също премахна всички ограничения за израелското население в граничния район. Може да се върнете към обичайното си ежедневие, отсякоха военните. Повечето от приблизително 200 000 деца и юноши в засегнатата област трябва да се завърнат в училище.

През уикенда се стигна до най-тежкото насилие от войната в Газа преди 5 години - загивайки повече от 20 души. Около 650 ракети са били изстреляни според израелската армия от събота до места в Южен Израел. Четирима души бяха убити. Израелските военновъздушни сили стреляха по 250 цели в Газа. Разрушени бяха няколко къщи, включително сградата за вътрешна сигурност на Хамас. Двадесет и три палестинци загинаха в Газа, твърди Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Очевидци говориха за най-тежката ескалация след войната в Газа през 2014 г. Те бяха предизвикани в петък от насилствени сблъсъци по време на демонстрация на границата. Месеци наред Хамас призоваваше населението да организира ежедневни свободни гранични протести срещу израелската блокада в ивицата Газа. В свое изявление лидерът на Хамас Исмаил Хания призова за премахване на израелската блокада на ивицата Газа, която продължава повече от десет години и която междувременно бива подкрепена от Египет. В противен случай ще има повече конфронтации.

В събота ситуацията се влоши. В неделя израелският кабинет за сигурност се срещна. След това премиерът Бенямин Нетаняху нареди военните да продължат атаките.

Президентът на САЩ също се изказа с оглед на ескалацията на насилието. Той увери Израел в пълната си подкрепа. "Ние подкрепяме Израел на 100% в защитата на гражданите", пише Доналд Тръмп в Twitter. Той призова и палестинците да прекратят ракетните атаки: "Тези терористични актове спрямо Израел няма да ви донесат нищо друго освен още по-голяма беда."

Последни новини
Още от Новини от света