МВФ пледира за глобален данък върху замърсяването с въглероден диоксид

Федералният министър на околната среда също разработва концепция, но канцлерът е против

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Международният валутен фонд (МВФ) призова за въвеждане на глобален данък върху въглеродния диоксид за борба с изменението на климата. В съвместно изявление директорът на МВФ Кристин Лагард и директорът за фискалната политика на МВФ Витор Гаспар се изказаха за такава такса. Както те пишат в пост в блога си, световните емисии на въглероден диоксид ще трябва да се намалят до 2030 г. с 1/3-та и да се наложи данък от около 62 евро на тон въглероден диоксид, за да се съобразят с целите на Парижкото климатично споразумение. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Лагард и Гаспар считат, че има "значителен консенсус" за това, че данъчното облагане е "ефективен инструмент", за да се ограничи консумацията на изкопаеми горива и свързаните с тях емисии на въглероден диоксид. Освен това таксата ще осигури необходимия доход за обратния път към възобновяемите енергийни източници.

Това данъчно облагане обаче би имало различно въздействие върху емисиите на въглеродин диоксид от отделните страни. Така например в Китай, страната с най-голяма концентрация на емисии в света, данък от около 39 евро може да доведе до 30% спад на емисиите. Същото се отнася и за Индия и Южна Африка, където енергията постъпва главно от въглища. В държави като Франция, които използват енергия от други източници като ядрената енергия, данъкът ще доведе до спад от 10%

Меркел срещу данъка 

В момента в Германия се формира силна съпротива срещу национален данък върху въглеродния диоксид - особено в управляващите партии. Канцлерът Ангела Меркел се изказа против тази идея в края на април. Трябва да се редуцира товарът от изменението на климата, заяви бившият лидер на ХДС и посочи как в индустрията да се продават сертификати за намаляване на емисиите на увреждащия въглероден диоксид. Резултатът е цена за тон.

И наследникът на Меркел като лидер на ХДС, Анегрет Крамп-Каренбауер, възнамерява да се обяви срещу въвеждането на данък върху въглеродния диоксид според доклад на Spiegel. Говорителка на ХДС потвърди това, допълвайки: ". Като част от дискусията за цените на CO2 във Федералният съвет на ХДС се даде становището да се мисли за възможностите за засилени търговски сертификати"

ХДС дава отпор?

Опозицията в лицето на Зелените критикува това. "ХДС не е разбрала сериозността на ситуацията", отсече лидерът на парламентарната Катрин Гьоринг-Еркардт пред Neue Osnabrücker Zeitung. "Ако искаме да запазим нашия просперитет, най-накрая трябва да предприемем действия срещу климатичната криза и не можем да чакаме." Емисиите на застрашаващия климата CO2 трябва най-накрая да „получат справедлива цена“. За лидер на партията им Аналена Баербок партия на канцлера е против това, предава DPA. "Тя отхвърля всякакви реални мерки за опазване на климата. Те не искат закон за защита на климата, цена за въглеродния диоксид."

Всъщност голямата коалиция иска да приеме закон за опазване на климата по-късно тази година. Понастоящем са пропуснати както националните, така и европейските цели за опазване на климата. Федералният министър на околната среда Свеня Шулце (SPD) се изказа в подкрепа на данък върху въглеродния диоксид. Към момента се разработва концепция за това.

Последни новини
Още от Новини от света