Днес се провежда втори тур на президентските избори в Северна Македония

Вотът - завладян от дълбоки разслоения

Снимка:  Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гласоподавателите в Северна Македония ще изберат новия президент на страната днес, в рамките на втория тур на президентските избори, завладени от дълбоки разделения за промяна в името на страната. Последното беше договорено с Гърция и именно то отвори пътя към членството в НАТО и Европейския съюз, предава Investor.bg.

Десетилетия наред Гърция настояваше малката бивша югославска република да промени името си с довода, че това предполага териториална претенция за северна гръцка провинция, носеща същото название. Новото име беше официално ратифицирано по-рано тази година.

Но споразумението продължава да разделя македонците и измества всички други въпроси по време на кампанията за президентските избори, в рамките на която 1,8 млн. избиратели ще решат кой от двамата кандидати предпочитат за президент. 

Кандидатът на управляващата коалиция, дългогодишен държавен служител и академик, Стево Пендаровски и главният му съперник - кандидатът на националистическата ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, се оказаха с най-много гласове на първия тур на изборите преди две седмици.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света