Ирански министър предупреждава за разпад на ОПЕК

Петролният министър Биджан Намдар Зангане е скептичен за бъдещето на организацията

Биджам Намдар Зангане, петролен министър на Иран Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Биджам Намдар Зангане, петролен министър на Иран Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Американските санкции срещу Иран нанасят все по-тежък удар по икономиката на страната, но най-голямото притеснение е алиансът между САЩ, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), според петролния министър Биджан Намдар Зангане, пише Bloomberg.

„Иран е член на ОПЕК с оглед собствените си интереси и ние ще отговорим на всяка една заплаха от останалите членове“, коментира Зангане, цитиран от иранската държавната агенция Shana.

Снимка на Десислав Янкулов.

Капацитет на производителите на петрол Графика: Bloomberg

Президентът на Щатите Доналд Тръмп многократно приканва саудитите и Емирствата да покрият износа на петрол от Иран в посока засегнатите страни от санкцията. Но подобни действия несъмнено биха разклатили стабилността на организацията. Катар стана първата държава, която напусна ОПЕК през миналия декември. Това може да се окаже и първата крачка към едно много по-сериозно разединение.

Още по темата

Зангане е на мнение, че Саудитска Арабия и ОАЕ спекулират с възможностите си, само за да угодят на американските си партньори. Максималният капацитет на Иран в производството на петрол е близо 4 млн. барела на ден, което съставя над 5% от световното производство. Турция бе първата страна, която открито заяви, че няма как за 6 месеца да се лиши напълно от доставките на суров ирански петрол и не е изключено към тях да се присъединят и редица други в идните месеци.

Последни новини
Още от Новини от света