Разходите за труд в Германия са значително над средните за ЕС

В Германия работодателите трябва да плащат значително повече за един работен час от средния за ЕС. Най-скъпоплатен е трудът в Дания, най-ниско е заплащането в България

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През 2018 г. работодателите в преработващата промишленост и сектора на икономическите услуги в Германия плащат средно по 35,00 евро за един работен час, съобщи Федералната статистическа служба в Германия на Международния ден на труда 1 май. Разходите за труд са почти 1/3-та над средното за ЕС равнище. В сравнение със средната стойност от 26,60 евро за ЕС заплащането е с 32% повече. Разходите за труд в държавни служби не се отчитат в статистиката. Това съобщава германският седмичник Die Zeit.

Точно както през 2017 г., най-голямата икономика в Европа е позиционирана на шесто място в ЕС. По-висока от Германия е цената на труда в Дания (44,70 евро), Люксембург (40,30 евро), Белгия (40,00 евро), Швеция (39,30 евро) и Франция (36,50 евро), докато в България с 5, 30 евро е най-ниското заплащане.

В зависимия от износа производствен сектор, който е особено силен в рамките на международната конкуренция, един работен час струва средно 40,00 евро. Ограничена до този икономически сектор, Германия беше на четвърто място в сравнението с ЕС: Един час работа в германската индустрия беше 48% по-скъп от средната за ЕС стойност от 27,00 евро.

Разходите за труд включват брутни услуги и допълнителни разходи за труд. През 2018 г. работодателите в Германия са изплатили допълнителни 27 евро разходи за брутна заплата на 100 евро брутни доходи. Това е под средното за ЕС равнище от 30 евро и е сред общоевропейското класиране място по средата – 14-то. В Швеция работодателите плащат по 48 евро за труд на 100 евро, а в Малта само 8 евро.

Въпреки че разликите в разходите за труд в рамките на ЕС все още са високи, спадът им от 2004 г. насам е осезаем. По това време за първи път бяха събрани съпоставими данни за всички съответни държави-членки. През 2018 г. разходите за труд във водещата група страни възлизат на четири пъти повече от стойността на догонващите страни - за разлика от тях през 2004 г. те са били почти осем пъти по-високи при водачите при 28 евро. Причината за сближаването е високото ниво на растеж в страните с ниски разходи за труд.

По-малко данъци върху доходите

Конфедерацията на германските асоциации на работодателите наскоро призова за "знак стоп срещу постоянното нарастване на социалноосигурителните вноски", тъй като при средностатистически работник постъпва само половината от това, което работодателят плаща за него. Организацията на индустриализираните държави ОИСР препоръчва федералното правителство да плаща по-малко за доходите за труд и повече за доходи от капитал, имущество и наследство.

Последни новини
Още от Новини от света