Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу демонстранти

На място имаше 7400 представители на силите за сигурност, стигна се до арести и сълзотворен газ

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

В Париж се откроиха сцени на насилие в рамките на митинги на Международния ден на труда. В тях участват и демонстранти от движението "жълтите жилетки". Това пише германската медия Der Spiegel.

В рамките на митингите на 1 май бяха стълкновенията в Париж, инициирани и от демонстрантите на "жълтите жилетки". Полицията използва сълзотворен газ. Според френския вътрешен министър са внедрени повече от 7000 сили за сигурност.

Сблъсъците започнаха, когато неколкостотин активисти от т. нар. "черен блок" призоваха за митинг в близост до жп гара Монпарнас, който по-късно трябваше да прерасне в демонстрационен марш по протежението на града. Това се съобщи информационната агенция AFP.

Макрон обяви решително действие

Най-малко 165 души са арестувани временно в Париж. Телевизиите излъчват как привърженици на "жълтите жилетки" протестират, смесени с участниците в първомайските демонстрации.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви, че в Париж са разположени повече от 7400 сили за сигурност, като министерството преброи около 2000 демонстранти, проявяващи насилие. Очаква се хиляди хора да присъстват на централния митинг на профсъюзите в Париж. Президентът Еманюел Макрон обяви решителни наказания спрямо демонстрантите.

Последователите на "Жълтите жилетки" протестират от ноември срещу политиката на реформите на президента Еманюел Макрон. По време на протестите през последните месеци в столицата възникваха размирици. Заради това някои райони като булевард Шанз-Елизе са затворени за подобни прояви.

Последни новини
Още от Новини от света