Германски работодатели изискват незабавно Закон за трудовата миграция за специалисти

През април в Агенцията по заетостта в Германия 2,229 млн. души са регистрирани като безработни

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Пазарът на труда в Германия превъзмогна влошеното състояние на конюнктурата. През април в Агенцията по заетостта в Германия 2,229 млн.души са регистрирани като безработни, както съобщиха властите в Нюрнберг във вторник. Това са 72 000 души по-малко, отколкото през март, и 155 000 по-малко, отколкото в сравнение с преди години. Броят на безработните спадна с 0,2% до 4,9%. Това пише германската медия Tagesspiegel.

Директорът на Агенцията по заетостта Детлеф Шийле обяви, че с продължаването на пролетта безработицата се е понижила. Осигурената заетост продължава да нараства, докато търсенето на нови служители от страна на предприятията се движи на доста високи нива. От сезонните фактори количеството безработни през април спрямо март намаля до 12 000. Банковите експерти са очаквали спад от 5000 души.

Изследователският институт и германското правителство в предишните месеци понижиха очакванията си за икономическия растеж през тази година. Правителството пресметна растеж от 0,5% след 1,4% през 2018 г.

В Берлин през април 148.814 души са регистрирани като безработни. Това се равнява на приблизително 11.146 души по-малко в сравнение с предходния месец. Също и в Бранденбург се отчита спад. 76.710 безработни означава понижение от 9076 на брой хора. Индустриалната и търговска камара в Берлин оцени стойността като положителна.

„Двигателят на заетостта работи непрекъснато въпреки актуалните конюнктури слабости“, коментира Йорг Нолте, изпълнителен директор на отдел Икономика и политика към Индустриалната и търговска камара, и предсказала растящото търсене на специалисти.

„Недостигът на работна сила по наша преценка ще се превърне в основното предизвикателство през обществото в следващите 10 години“, потвърди той.

„Занапред покрай напредъка на дигитализацията и технологиите някои професии ще отпадат. Но демографското развитие накрая ще надделее и над това“.

В този ред на мисли становището по темата за актуалната статистика за заетостта в Германия коментира и Инго Крамер. Президентът на Сдружението на германската работодатели отсече: „За конкурентоспособността на германската икономика и сигурността на нашето благосъстояние сме зависими и от експертите от чужбина“, констатира той.

Парламентарната методика за прокарването на закон за наемането на квалифицирани мигранти трябва да стартира сега, за да може да бъде приключена още преди лятото. „Отлагане на процедурата по стартирането ще отложи процеса 1 януари 2020 г. А това за икономиката на Германия би било фатална новина, допълни Крамер.

 

Последни новини
Още от Новини от света