Борисов: България изпълнява отлично задачата си по опазването на европейската граница

Никоя страна от ЕС не бива да бъде оставяна да се справя сама с предизвикателствата на миграцията, подчерта българският премиер

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Ключовата дума и днес е „сигурност“. Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудно защитими. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия „Заедно за Европа“ във Варшава, където държавните и правителствени ръководители на страните членки на блока, приети след 2004 г., провеждат среща на високо равнище по инициатива на министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки.

Според Борисов България изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и счита за особено важно укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско ниво.

Премиерът изтъкна още, че страната ни ще продължава да отстоява категоричната си позиция за солидарно разпределение на тежестта и допълни, че никоя държава членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията.

„Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа“, заяви още Борисов.

Българският премиер подчерта, че пълноправното членство в Шенгенското пространство остава ключов приоритет за страната ни.

Според премиера европейският проект няма да бъде завършен, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към него.

„Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет“.

Българският министър-председател изтъкна и необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, включително осигуряване на адекватното им финансиране от бюджета на ЕС.

Борисов посочи и нуждата от изграждането на т.нар. Цифров единен пазар и развитието на иновациите и високите технологии. Според него те ще допринесат за по-високата конкурентоспособност на ЕС.

Пред участниците в сесията премиерът Борисов подчерта и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.

„България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността“, коментира още българският министър-председател.

 

Последни новини
Още от Новини от света