Биоторбичките – неразградими и след 3 години

Чанти, изработени от биоразградима пластмаса, се рекламират като екологична алтернатива. Едно проучване обаче сочи, че те натоварват околната среда повече от очакваното

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Една пластмасова торбичка остава стабилна дълго време – дори ако е произведена от биоразградима пластмаса. Това показва проучване на изследователи на британския Плимутския университет, предава германският седмичник Die Zeit.

Така след три години в земята или морето тези торбички могат да бъда толкова устойчиви на разкъсване, че да понесат дори повече от 2 килограма съдържание със себе си. Най-биоразградимата пластмаса, както и обикновената пластмаса, се разпадат, когато са изложени на въздух и слънце, пишат изследователите Имоген Напер и Ричард Томпсън в научното списание Environmental Science & Technology.

Те искаха да проучат въпроса дали биоразградимите, оксоразградими и компостируеми пластмаси, често приемани като потенциално решение срещу натрупването на пластмасови отпадъци и боклук, са реална алтернатива на традиционните пластмаси. Оксоразградимите пластмаси съдържат добавки, които причиняват по-бързото разпадане на материала. Тъй като това създава пластмасови микрочастици, които няма да се разлагат повече, в ЕС се полагат усилия за забрана на подобен ред пластмаса.

Напер и Томпсън са изпробвали какво се случва с различните видове пластмаси, включително политетилен, от който се правят най-много пластмасови торби, в земята, във водата и във въздуха. Те нарязват торбите на малки ивици.

На открито всички пластмасови ленти, включително полиетиленът, бяха напълно разрушени най-късно след 18 месеца, което отведе изследователите обратно до по-високи нива на ултравиолетово лъчение и кислород в комбинация с по-високи температури, на които пластмасата беше изложена. Компостируемата пластмаса в морето се е разтворила след 18 месеца, докато в почвата след 27 месеца тя все още присъства. Въпреки това тя не бе толкова устойчива.

Торбичката от компостирана пластмаса бе единствената, която след 3 години не можа да пренася съдържание. От друга страна, торбичките от оксоразградима, биоразградима и обикновена пластмаса, попаднали в морето и в земята в продължение на три години, съдържат 2,25 килограма тегло. Изследователите препоръчват да се взимат торби, които могат да бъдат използвани често. Но торбичката от плат, от гледна точка на опазване на околната среда, е за предпочитана пред пластмасова торбичка, ако се използва често, обобщават от Съюза за опазване на природата (Nabu).

Последни новини
Още от Новини от света