Русия ще спечели от затягането на американските санкции срещу Иран

Установяването на влияние в Близкия Изток ще бъде далеч по-лесно за Кремъл

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Ако американският президент Доналд Тръмп успее да намали износа на петрол от Иран до нулеви или почти нулеви стойности, един от най-големите печеливши ще се окаже Русия, пише Bloomberg.

Икономическият удар за Иран би улеснил усилията на Кремъл да спечели иранското влияние в Сирия, като в същото време би подпомогнал и усилията на президента Владимир Путин за установяване на руското влияние като цяло в Близкия Изток.

Техеран и Москва бяха съюзници в региона, но различията помежду им се увеличиха по време на 7-годишната гражданска война в Сирия.

През последните месеци Русия и Иран се сблъскаха на няколко пъти, в които проруските и проиранските сили участваха в престрелки, отнели живота на войници и от двата лагера. Отношенията между двете страни са напрегнати, споделят източници, близки до руското правителство.

Противопоставянето на Иран ще стане по-лесно, след като Тръмп премахне отстъпките за 8-те държави, които бяха освободени от американските санкции при вноса на петрол, включително Китай, Индия и Турция, защото страната "ще бъде много по-притисната", посочва Юри Бърмин, експерт от Близкия изток към Московската организация за политически изследвания.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света