Китай инвестира 3,4 млрд. долара в Дубай

Обединените арабски емирства отдавна се опитват да привлекат китайско финансиране

Снимка: Rustam Azmi/Getty Images Снимка: Rustam Azmi/Getty Images

Китай планира да инвестира 3,4 млрд. долара в Дубай, разширявайки влиянието си във втората по големина икономика в региона на Персийския залив, пише Bloomberg.

Азиатската страна ще инвестира 2,4 млрд. долара в помещение от 5,6 млн. кв. м, което ще бъде използвано за съхранение на китайски продукти за корабоплаване, предназначени за износ, посочи дубайската DP World в изявление в събота.

„Мястото ще включва и търговски обекти за продажба на едро и дребно, които ще подпомогнат засилването на регионалната и международната търговия“, гласи още изявлението.

"DP World също така подписа споразумение с Китай за създаване на проект за 1 млрд. долара за внос, преработка, пакетиране и износ на селскостопански, морски и животински продукти”, добавят от компанията.

Обединените арабски емирства отдавна се опитват да привлекат китайски инвестиции, като азиатската страна вече инвестира 300 млн. долара и индустриалната зона на Абу Даби през 2017 г., а China Cosco Shipping Corp. се споразумя да вложи 738 млрд. долара в строежа на ново пристанище, отново в Абу Даби.

Последни новини
Още от Новини от света