Испания решава дали отново да даде мандат на Санчес

Премиерът свика предсрочни парламентарни избори по-малко от година след началото на управлението си

Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Гласоподавателите в Испания решават днес дали настоящият премиер на страната Педро Санчес трябва да сформира ново правителство след колапса на администрацията му по-малко от година след началото на управлението му, съобщава Bloomberg.

Урните в Испания отвориха в 9 часа местно време, а първите резултати ще бъдат обявени малко след края на изборния ден в 20 часа. Право на глас имат около 37 хил. испанци.

За момента аргументите на настоящия премиер изглежда продължават да са най-убедителни за гражданите на Испания и според предварителни проучвания той ще получи одобрението им за сформирането на ново правителство.

Най-добрият изход от изборите за социалистическия лидер би бил спечелването на 176 места, необходими за парламентарно мнозинство с неговия ляв партньор “Подемос”, което би му позволило да не разчита на подкрепата на каталунските сепаратисти, благодарение на които пое властта година по-рано.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света