Facebook ще плаща по-високи данъци във Франция

Причината е промяната на оперативния модел на компанията, както и новият данък върху приходите на технологичните гиганти

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Американският технологичен гигант Facebook ще плаща по-високи данъци във Франция след промяната на оперативния си модел в страната и въвеждането на новия данък върху приходите на технологичните компании от правителството в Париж, посочи ръководителят на френското звено на компанията Лоран Соли, цитиран от Bloomberg.

Миналата година Facebook заяви, че всички приходи от продажби в страната ще бъдат обявени и компанията ще заплати новия данък на Франция, отбеляза Соли.

Френското звено се разрасна бързо и в последните години и Facebook “в много отношения също е френска компания”, добави той, като определи заплащането на по-високите данъци като нещо “нормално”.

Темата за въвеждането на данък за технологичните гиганти предизвика сериозни полемики сред страните членки на Европейския съюз (ЕС). В началото на април Долната камара на френския парламент подкрепи въвеждането на данъка въпреки критиките на САЩ. Данъкът от 3 процента ще засегне компании, чиито дигитални приходи в световен мащаб възлизат на 750 милиона евро, като от тях над 25 милиона евро са реализирани във Франция, писа Investor.bg.

Вашингтон се противопостави на новия закон с мотива, че това е дискриминация срещу мултинационалните компании с централи в САЩ.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света