Всеки веган спестява два тона парникови газове годишно

Това се потвърждава от нови данни от Оксфордския университет

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

В Германия живеят около един милион вегани. Една от причините те да се откажат от месо, риба, млечни продукти и яйца е грижата за околната среда. И така фактически веганите със своето хранене очевидно имат значителен заслуга за опазването на климата, както сочи нова оценка.

Екологът Джоузеф Пуур от Британския университет в Оксфорд изчисли за германската медия SPIEGEL отпечатъка на въглероден диоксид на един германски веган. Германците произвеждат средно по 11 тона парникови газове на глава от населението годишно. Хората с веган начин на живот според Пуур редуцират баланса си с два тона годишно с иначе постоянен начин на живот. Това, в зависимост от базата за изчисление, отговаря на около осем полета между Берлин и Лондон в икономическа класа.

Калкулацията съвместно с други детайли, разкрива, че за производството на храна за вегани се изисква много по-малко площ земеделска земя - свободните райони се връщат към природата и там растат дървета. Това ще освободи 670 кг. по-малко въглероден диоксид на човек годишно при храна за вегани, каза Пуур. Числата са базирани на средни стойности, отнасящи се до Германия.

Пуур и неговият колега Томас Немечек от Швейцария анализираха данни от 40 000 ферми и 1 600 преработвателни компании и търговци в 120 страни по света, за да предоставят възможно най-мащабна извадка за въздействието върху околната среда на животински и растителни храни.

Те вече публикуваха резултатите през 2018 г. в списание "Наука". В доклада си двамата стигат до заключението, че дори продуктите от животински произход със сравнително добър екологичен баланс - яйца или птици – застрашават повече околната среда и климата, отколкото растителните храни.

"Веган храната е може би най-големият способ за намаляване на собствения ни екологичен отпечатък", казва Пуур за Spiegel. "Това носи много повече полза от това да купите електрическа кола или да летите по-малко." Чрез отказа от животински продукти не само ще намалят парниковите газове в атмосферата, но и ще намалят други въздействия върху околната среда като например експлоатирането на земята.

Дали изчислението е приложимо, зависи и от индивидуалния начин на живот. Полети или пътуване с кола на по-дълги разстояния не могат да компенсират стила на хранене на веганите. Според Федералната агенция по околната среда дори полет от Хамбург до Ню Йорк произвежда 3,7 тона въглероден диоксид.

Последни новини
Още от Новини от света